Ing. Lenka Vymlátilová
Informace čerpány z knihy Zelenina ve výživě člověka, autor prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.
Žádná potravina nemá plnohodnotné nutriční složení.
Není potravina, jež by nám dodala všechny potřebné živiny v optimálním množství a poměru, a proto musíme dbát na pestrý jídelníček.
Alespoň se ale nenudíme a můžeme si užívat různorodých chutí a barev.
I v případě ovoce a zeleniny bychom neměli pestrost zanedbávat a jednotlivé druhy střídat.
Různé druhy ovoce i zeleniny mají své specifické složení a dodávají nám různé druhy a různá množství vitamínů, minerálních látek, antioxidantů i dalších fytonutrientů, tj. látek s prokazatelně protektivními účinky na lidské zdraví.
Celosvětově je známo přibližně 30 000 jedlých rostlinných druhů
Z těchto druhů se asi 7 000 využívá jako potraviny, avšak ve velkém se pěstuje asi 120 druhů rostlinných potravin.
Schválně, zkuste si spočítat, kolik druhů ovoce a zeleniny je běžně ve vašem jídelníčku.
Množství zeleniny ve vašem jídelníčku vám hravě spočítá náš chytrý program na zapisování jídelníčku Sebekoučink. Vyzkoušejte ho i společně s novou mobilní aplikací.
Známé i neznámé rostlinné druhy
V dalších řádcích vám přiblížím méně známé, exotické druhy a připomenu i ty, které dobře znáte, ale možná se ve vašem jídelníčku vyskytují jen zřídka nebo vůbec.
- Černý kořen se podobá křenu, ale je černého zbarvení. Je bohatý na vlákninu inulin, dále obsahuje laktucin a levulin, látky podporující činnost žláz s vnitřní sekrecí. Řadí se mezi lahůdkovou zeleninu a nejčastěji se konzumuje vařený, zapékaný nebo smažený. Na STOBklubu však nemusím dlouze vysvětlovat, proč této kulinární úpravě nefandíme.
- Daikon je druh ředkve s bílým kořenem dlouhým až 25 cm. Nutričním složením se velmi podobá ředkvím a i využití v kuchyni je totožné. Je ale jemnější chuti než naše odrůdy ředkví.
- Topinambury mají podobné použití jako brambory a jsou zdrojem inulinu.
- Batáty neboli sladké brambory mají stejné mnohostranné využití jako brambory. Oproti nim obsahují více škrobu a také cukru.
- Tuřín se hojně pěstoval před rozšířením brambor a byl proto významným zdrojem sacharidů. Příznivě působí při žaludečních, cévních a žlučníkových potížích. Kuchyňsky se upravuje vařením a strouhaný čerstvý může zastoupit křen.
- Vodnice či okrouhlice je bulva různých tvarů i barev (bílá, žlutá, šedá, nafialovělá, oranžová i černá) s bílou nebo nažloutlou dužinou. Odrůdy s malými bulvičkami jsou lahůdkovou, jemnou zeleninou, jež se konzumuje syrová nebo dušená.
- Čekanka salátová má jemnou, nahořklou chuť. Zlepšuje trávení a je doporučována při jaterních onemocněních. Patří mezi lahůdkovou zeleninu, jež se konzumuje čerstvá, vařená, dušená nebo zapékaná.
- Někteří možná nevyzkoušeli mangold (cvikla), jež se upravuje stejně jako špenát.
- Potočnice lékařská obsahuje značné množství jódu, hořčičné oleje a silice a vitamín C. Díky silicím mají listy příjemně nahořklou ostrou chuť a připravují se z ní proto pikantní saláty. Konzumují se tedy pouze mladé výhonky nebo listy této vodní rostliny.
- Ačokča je podobná našim okurkám a pěstuje se v teplejších oblastech. Začíná se však pěstovat i zde, ale v běžné tržní síti pravděpodobně není k mání.
- Chřest se vrací do českých kuchyní. Obsahuje spoustu vitamínů a minerálních látek, zejména stopových prvků a flavonoidů. Chřest má příznivý účinek na krevní oběh, posiluje imunitní systém, pomáhá zlepšovat zrak a zpomalovat stárnutí pokožky. Také přispívá k tvorbě serotoninu a tím uvolňuje nervové napětí. Je velmi lehce stravitelnou a lahůdkovou zeleninou.
- Fenykl sladký jste již v obchodech zahlédli, ale možná doposud neochutnali. Konzumujeme nadzemní hlízu, která je podobná cibuli a má jemnou chuť a vůni. Fenykl je známý především účinky na činnost zažívacího ústrojí (proti nadýmání, uvolňuje křeče). Podává se syrový, dušený nebo grilovaný.
- Artyčoky jsou květy, jež se konzumují před rozkvětem, nesmí vykazovat dřevnatění. Řadí se mezi lahůdkovou zeleninu lehce nahořklé chuti. Vedle vitamínů a minerálních látek obsahují inulin a vykazují vysokou antioxidační aktivitu. Kulinárně se upravují vařením, dušením nebo zapékáním. Sušené listy se používají i pro přípravu čaje, který působí při poruchách trávení, činnosti jater nebo ledvin.
- Mezi exotické druhy zeleniny patří například jurovník, kokcinie, psofokarpus čtyřkřídlý, rapini nebo taro. Tyto druhy jsem však nevyzkoušela, a proto nemohu více napsat. Pokud jsem podnítila vaši zvědavost a touhu ochutnat, pátrejte a o zkušenosti se podělte.
Sladká tečka?
- Avokádo je „exot“ mezi ovocem, protože obsahuje velké množství tuku, ale vhodného složení. Skvěle se hodí do salátů, pro přípravu pomazánek nebo namísto másla.
- Granátové jablko je „to“, jež utrhla Eva v ráji a obecně jsou granátová jablka v Bibli i jiných mytologických textech zmiňována. Konzumace granátového jablka je doporučována ženám pro obsah fytoestrogenů.
- Šťavnatá a křehká rebarbora se hodí pro přípravu koláčů, kompotů, džemů nebo sladkých omáček. Pro vysoký obsah kyseliny šťavelové se však nedoporučuje při dietách žlučníkových a jaterních!
- Mochyně neboli židovská višeň či liščí jablko. Oranžová bobule ukrytá v zaschlém kalichu je bohatá na obsah karotenoidů, vlákninu a vitamín C. Konzumuje se jen tak nebo naložená v cukru. My opět doporučujeme variantu „jen tak“.
- Kaki churma je ovoce připomínající naše broskve nebo meruňky.
- Karambola neboli čínská hvězdice může být krásnou ozdobou vašich ovocných salátů nebo koktejlů. Podobně jako rebarbora však obsahuje větší množství kyseliny šťavelové!
- Liči čínské připomíná svou chutí hrozny.
- Pitaya je rovněž pro oko zajímavé ovoce a hodí se pro ozdobení kulinárních výtvorů. Chutí se podobá vodnímu melounu.
A jaké exotické a netradiční druhy ovoce či zeleniny jste vyzkoušeli Vy?
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Uváděné druhy ovoce až teda na pitayu jsem považovala za napsoto běžné druhy - aspoň já je používám často. Z méně známých druhů ovoce pěstuji moruši, mišpuli a kdouli.
V restauraci jsem si dala batáty - ale teda zatím je mám na černé listině, čekanku, mangold - ty ve sněsi salátů co se prodávají v obchodech - tady se ráda vracím :-) taky lilek, jterý mi moc zachutnal :-).Momentálně mě další nenapadají.